3 tips voor het afhandelen van een erfenis
Het gebeurt iedereen wel een keer, een dierbare komt te overlijden. Vanuit daar komt er een stuk erfenis vrij die afgewikkeld moet worden. Het afwikkelen van een nalatenschap is echter nooit simpel en zelfs voor echte professionals moeilijk te doorgronden. Ook zij worstelen met de moeilijkheid van de materie en de ondoorgrondelijkheid van de regels en het middeleeuwse taalgebruik in de testamenten. Als je zelf voor deze materie komt te staan, is het fijn om een kleine richtlijn te hebben. Hierbij volgen dan ook een aantal belangrijke tips die de afwikkeling van de erfenis wellicht iets makkelijker kunnen maken.
Tip 1: Zoek uit of de overledene een testament had
Het is belangrijk om te weten of de overleden dierbare een testament heeft gehad. Mocht dit niet te vinden zijn, dan kan je je wenden tot het Centraal Testament Register. Daar staan alle testamenten geregistreerd. Zij kunnen je verder helpen om het testament, als dit er daadwerkelijk is, in handen te krijgen. In het testament staat beschreven wie de erfgenamen zijn en hoe de erfenis afgewikkeld dient te worden. Door dit document door te lezen, wordt al een groot deel van de te nemen stappen duidelijk. Op het moment dat er geen testament aanwezig is, geldt de wettelijke verdeling moet de erfenis afgewikkeld worden op de manier waarop dit volgens de wet beschreven is. Is er onenigheid over het testament van de overledene? Dan is het verstandig om een erfrecht advocaat in te schakelen. Bij Erfrecht Online zijn ze gespecialiseerd op dit gebied.
Tip 2: Beneficiaire aanvaarding
Als je een erfenis aanvaardt waarvan het saldo uiteindelijk negatief is, dan kunnen de schuldeisers van de overledene de openstaande vorderingen op jou in privé verhalen. Om dit soort situaties te voorkomen is het, wanneer het niet duidelijk is of de afwikkeling positief uitvalt, de erfenis beneficiair te aanvaarden. Dit betekent dat je de erfenis dan aanvaardt op voorwaarde dat deze positief uitvalt. Op het moment dat het resultaat negatief is, zal je deze verwerpen. Een beneficiaire aanvaarding kan gedaan worden door de notaris maar het is ook mogelijk om dit zelf bij de rechtbank te regelen. Dit kan aanzienlijk schelen in kosten. Voorwaarde van het beneficiair aanvaarden is wel dat je tot het moment van de definitieve verdeling, niet mee naar huis mag nemen. Je mag dus geen spullen aanvaarden. Als je dit wel doet, heb je alsnog zuiver aanvaard en ben je privé aansprakelijk voor de schuldeisers.
Tip 3: Kinderen kunnen nooit geheel onterfd worden
De term onterving bestaat wel maar kinderen kunnen nooit geheel onterfd worden. Elk kind kan aanspraak maken op zijn of haar legitieme portie. Dit is ongeveer de helft van de waarde van het kindsdeel. Dit kan dus ook als er in het testament staat dat een kind onterfd is. Dit is vaak niet bekend waardoor in sommige gevallen een erfenis al verdeeld is zonder rekening te houden met het legitieme portie van het “onterfde” kind. Je kan in dit soort gevallen binnen vijf jaar beroep doen op jouw legitieme portie. Je moet dit dan kenbaar maken bij de andere erfgenamen en/of de notaris. Giften en schenkingen uit het verleden moeten ook doorgegeven worden omdat deze in veel gevallen deel uitmaken van de totale erfenis.