Als zzp’er heb je recht op AOW, wanneer je de AOW-leeftijd bereikt. Hoeveel je precies ontvangt hangt af van je persoonlijke situatie. Wel gaat het vaak om een klein bedrag, wil je dit? Of wil je liever onbezorgd genieten van je ouwe dag? Uit onderzoek is gebleken dat maar weinig zzp’ers geld wegleggen voor hun pensioen. Daarnaast moet je er natuurlijk ook nog rekening mee houden dat je wanneer je bijvoorbeeld in de bouw werkt je lichaam er wellicht eerder mee stopt. In dit artikel geef in je alle tips en trick om met een lekker spaar potje te kunnen genieten van je pensioen!
Zelfstandig sparen
Je kunt allereerst natuurlijk zelf iedere maand een bedrag wegzetten en wanneer je je pensioen bereikt iedere maand jezelf een bedrag uitkeren. Momenteel is de rente op een spaarrekening relatief laat en is de verwachting dat je er naar verloop van tijd zelfs voor moet betalen. Een ander nadeel is dat je als zzp’er niet elke maand evenveel verdient en er af en toe weleens financiële tegenslagen zijn. Het is dan op zoon moment natuurlijk erg verleidelijk om geld van je spaarrekening af te halen, wat uiteindelijk dus weer ten koste gaat van je pensioen. Nog een nadeel is dat het geld wat op je spaarrekening staat valt onder box 3 en je dus na een bepaald bedrag aan vermogensbelasting zal moeten gaan betalen.
Banksparen
Bij banksparen stort je periodiek een vast bedrag op een geblokkeerde spaarrekening, hierdoor kun je in de tussentijd niet bij het geld. Bij banksparen is de rente hoger dan bij een gewone spaarrekening. Ook staat de rente vast, dus je kunt alvast uitrekenen hoeveel je aan het einde van de rit gespaard zal hebben. Het spaargeld valt onder box 1, wat betekent dat je er geen vermogensheffing over hoeft te betalen. Wel betaal je inkomstenbelasting vanaf het moment dat je periodiek geld over gaat maken naar de spaarrekening.
ZZP-Pensioenfonds
Tegenwoordig kunnen zzp’ers ook meedoen aan een pensioenregeling, waarbij je zelf flexibel je pensioen kunt opbouwen. Bij deze pensioenregeling bepaal je zelf hoeveel je inlegt en met welke regelmaat je dat doet. Dit is erg prettig aangezien je als zzp’er niet elke maand het zelfde bedrag ontvang. hiernaast kun je je inleg tot op een bepaalde hoogte aftrekken van de belasting. Hoeveel dit precies is, is afhankelijk van de jaarruimte. Verder bepaal je vanaf welke leeftijd je het pensioen laat uitkeren en je bepaald zelf de looptijd van de pensioenuitkering. Hiernaast mag je het opgebouwde vermogen laten uitkeren bij een langdurige arbeidsongeschiktheid. Dit betekent uiteraard wel dat je maandelijks minder te besteden hebt.