Doe je kantoorwerk en speelt het beeldscherm daarbij een grote rol? De kans dat je ooit vermoeide ogen krijgt is dan groot. Je kan dat merken aan een branderig gevoel in de ogen, droge ogen, wazig zicht en soms zelfs hoofdpijn. Het is erg vervelend en het kan je humeur en de kwaliteit van je werk beïnvloeden. Wat de oorzaken van vermoeide ogen door computerwerk zijn en wat je eraan kan doen, lees je in dit artikel. Ook worden er tips gegeven om vermoeide ogen te voorkomen, zodat je kantoorwerk (en humeur) van optimale kwaliteit blijven.
De oorzaak van vermoeide ogen
De oorzaak van droge, branderige ogen op kantoor is geen mysterie; het wordt veroorzaakt door langdurig naar het beeldscherm te staren.
Staren kan tijdens een werkdag makkelijk oplopen tot zes uren per dag. Uit onderzoek is gebleken dat er in die starende uren veel minder met de ogen geknipperd wordt. Door minder te knipperen drogen ogen uit. Daar komt bij dat er niet alleen tijdens het werk urenlang gestaard en weinig geknipperd wordt, maar vaak ook thuis. Thuisgekomen gaat gezellig de tv aan, mailtjes worden gecheckt, appjes worden verstuurd en zo zijn er nog meer activiteiten op apparaten met een beeldscherm denkbaar. Dit betekent dat de ogen tijdens het werk en thuis weinig rust krijgen. Verder doen slaaptekort, droge lucht, kunstlicht en te weinig daglicht ook weinig goeds voor de ogen.
Vermoeide ogen tegengaan met deze tips
Niet meer naar een beeldscherm staren, zou pas echt aardig zijn voor de ogen, maar dat is niet mogelijk als je kantoorwerk doet. Het is meestal wel mogelijk om de kantoorruimte iets anders in te richten. Ook door het beeldscherm anders af te stellen verklein je de kans op vermoeide ogen.
1. Voldoende verlichting
Goede verlichting is essentieel voor de ogen, ook op kantoor. Daglicht is de beste optie. Natuurlijk licht heeft een grote invloed op ons welbevinden en dus ook op onze ogen. Het bureau dichter naar het raam schuiven, kan al een positief effect hebben.
Is de weerspiegeling of verblinding door teveel daglicht juist het probleem? Plaats het bureau dan naar een andere plek, dus van het raam af.
In de winter is de lichtsterkte van het daglicht lager dan in de zonnige zomer. Probeer een balans te vinden tussen kunstlicht en natuurlijk daglicht. Met LED-verlichting creëer je de ideale werkomstandigheden voor de ogen.
2. De plaats en kijkrichting van het beeldscherm
In de perfecte situatie staat de kijkrichting van het beeldscherm parallel aan de natuurlijke lichtbron, oftewel het beeldscherm zou parallel aan het raam moeten staan. Wanneer je met je rug naar het raam zit, zie je continu jezelf weerspiegeld in het beeldscherm. Dat kan erg irritant zijn. Let erop dat er altijd zo’n 50 à 65 cm tussen je gezicht en het computerscherm zit. Met behulp van een monitorarm, krijg je de beste positie.
3. Minder staren door iets te variëren in activiteiten
Om je ogen een fijne pauze te geven, kan je het beste elk beeldscherm even vermijden. Lunch dus nooit aan je bureau. Wandel bijvoorbeeld naar de kantine of nog beter, ga buiten wandelen. Vergaderingen bieden hier ook uitkomst. Plan ze verspreid over de dag, zodat beeldschermwerk en vergaderingen afgewisseld worden.
Blijven je ogen vermoeid en branderig? Misschien heb je dan wel een bril of nieuwe lenzen nodig. Er bestaan contactlenzen die specifiek ontwikkeld zijn om droge ogen te voorkomen.
4. Instellingen van het beeldscherm aanpassen
Het contrast van je beeldscherm kun je zelf instellen. Knijp je met je ogen als je een tekst leest? Waarschijnlijk is er dan niet genoeg contrast. Een goede leesbaarheid krijg je door het contrast te verhogen. Verhoog het ook weer niet teveel, want daarvan kunnen de ogen ook weer vermoeid raken.
De lettergrootte van een tekst aanpassen, is ook aangenaam voor ogen. Door een groter lettertype te kiezen, raken de ogen minder snel vermoeid.
Meer van dit soort blogs lezen? Klik dan hier.