Financiering is een belangrijk onderwerp voor bedrijven. Het is namelijk de manier waarop een bedrijf geld kan krijgen om te kunnen groeien en investeren. Er zijn verschillende vormen van financiering, zoals rekening courant en factoring. In deze blog wordt uitgelegd waarom factoring een betere vorm van financiering is dan rekening courant.
Wat is Rekening Courant?
Rekening courant is een vorm van financiering waarbij een bedrijf geld kan lenen van de bank. Het is eigenlijk een kredietlimiet die het bedrijf heeft bij de bank. Het bedrijf kan geld opnemen tot aan deze limiet en betaalt hierover rente. Het is een flexibele vorm van financiering omdat het bedrijf zelf kan bepalen wanneer en hoeveel geld het opneemt.
Wat is Factoring?
Factoring is ook een vorm van financiering, maar werkt anders dan rekening courant. Bij factoring verkoopt een bedrijf zijn openstaande facturen aan een factoringmaatschappij, zoals een partij zoals Impact Factoring. De factoringmaatschappij betaalt het bedrijf direct het bedrag van de facturen, minus een bepaald percentage voor de kosten van de factoring. De factoringmaatschappij neemt hiermee het debiteurenrisico over van het bedrijf.
Waarom is Factoring beter dan Rekening Courant?
- Debiteurenrisico:
Bij rekening courant blijft het debiteurenrisico bij het bedrijf zelf liggen. Als een klant niet betaalt, moet het bedrijf zelf actie ondernemen om het geld te innen. Bij factoring neemt de factoringmaatschappij het debiteurenrisico over. Dit betekent dat het bedrijf geen risico loopt als een klant niet betaalt. Dit kan veel tijd en geld besparen omdat het bedrijf geen energie hoeft te steken in het innen van openstaande facturen.
- Liquiditeit:
Bij rekening courant moet het bedrijf zelf in de gaten houden dat er voldoende geld op de rekening staat om aan de verplichtingen te voldoen. Als er te weinig geld op de rekening staat, kan dit leiden tot problemen zoals het niet kunnen betalen van leveranciers of het missen van kansen om te groeien. Bij factoring heeft het bedrijf direct het geld van de facturen op de rekening staan. Hierdoor heeft het bedrijf meer liquiditeit en kan het makkelijker aan zijn verplichtingen voldoen.
- Kosten:
Bij rekening courant betaalt het bedrijf rente over het opgenomen bedrag. Deze rente kan hoog zijn, afhankelijk van de hoogte van het bedrag en de rente die de bank hanteert. Bij factoring betaalt het bedrijf een bepaald percentage over het bedrag van de facturen. Dit percentage kan variëren, maar is vaak lager dan de rente bij rekening courant. Hierdoor kan factoring goedkoper zijn dan rekening courant.
- Groei:
Bij rekening courant heeft het bedrijf een kredietlimiet. Dit betekent dat het bedrijf niet meer geld kan opnemen dan deze limiet. Bij factoring is er geen limiet. Het bedrijf kan zoveel facturen verkopen als het wil, zolang er maar openstaande facturen zijn. Hierdoor kan factoring een betere optie zijn als het bedrijf snel wil groeien en meer financiering nodig heeft.