Krav Maga is een vrij jonge zelfverdedigingssport die ontstaan is in de jaren ’40 van de 20e eeuw. De meeste zelfverdediging- en vechtsporten komen uit Azië, zoals Taekwondo, judo en karate. Echter vindt de herkomst van Krav Maga zich wat dichter bij huis, het is ontwikkeld door de Hongaar Imi Lichtenfeld. Krav Maga is een moderne en praktische zelfverdediging techniek die eenvoudig en gemakkelijk te leren is.
Het ontstaan van Krav Maga
De zelfverdedigingssport heeft een Joodse afkomst. Imi Lichtenfeld werd in 1910 geboren in Boedapest. Hij kwam uit een sportief gezin en Imi was een fanatieke sporter, hij deed aan worstelen, boksen, zwemmen en turnen. In de jaren dertig woonde Imi in Bratislava, Slowakije. Er waren toen veel antisemitische protesten en rebellen in Bratislava. Met veel woede en extreem geweld werd er gereageerd op de Joodse gemeenschap. Imi organiseerde met een groep jongeren een groep om de Joden te beschermen met zelfverdediging. Er werden veel gevechten op straat gehouden met veel slachtoffers tot gevolg.
Imi leerde bij die straatgevechten dat een vechtsport beoefenen niet hetzelfde is dan een echt gevecht ervaren. Hij had al veel ervaring in de vechtsport, maar hij kwam tot de conclusie dat zijn technieken niet altijd effectief of realistisch waren in de praktijk om jezelf te verdedigen. Vrienden van hem stierven en ook hij raakte diverse keren gewond. Dit was voor Imi een reden om een vorm van zelfverdediging te gaan ontwikkelen waarbij niet het vechten centraal stond, maar technieken door jezelf zo goed mogelijk te verdedigen. Imi ontwikkelde een techniek die snel en eenvoudig was, zodat het aan iedereen te leren zou zijn en die gebruikt maakt van natuurlijke en instinctieve reacties. Hij gebruikte als basis de instinctieve reacties die iedereen gebruikt als hij onder hevige stress staat. Door snel een aanval uit te voeren komt het als een verassing voor de tegenstander, waardoor je effectief de tegenstander uit kan schakelen.
Gebruik in het Israëlische leger
In 1942 vluchtte Imi naar Palestina (vanaf 1948 Israël) vanwege de bezetting van Duitsland in Slowakije. Imi ging als instructeur in het leger in Israël aan de slag. In het leger zaten veel jonge militairen, maar er was weinig tijd en middelen voor handen om ze een uitgebreide opleiding te geven. Er was een grote vraag naar een effectief systeem dat militairen snel en eenvoudig konden leren. En zo ontwikkelde zich de Krav Maga zoals we die op de dag van vandaag kennen. De techniek werd steeds beter ontwikkeld en het werd zo goed dat ook politiekorpsen, beveiligings- en geheime diensten en strijdkrachtonderdelen gebruik maken van de zelfverdedigingstechniek. In 1964 verliet Imi het leger en ging hij de Krav Maga verder ontwikkelen voor burgers, want hij vindt dat iedereen er recht op heeft om zichzelf goed te kunnen verdedigingen.
Hedendaagse Krav Maga
Krav Maga kan door iedereen geleerd worden, jong of oud, man of vrouw, een goede of slechte lichamelijke conditie, het maakt niet uit. Dit maakt de sport toegankelijk voor een brede doelgroep. De techniek kent geen regels, het is er op gebaseerd dat alles is toegestaan om te overleven. Dus er mogen ook aanvallen gedaan worden op kruis, ogen of strot en er mag ook gebeten worden. Ook kunnen alledaagse dingen die je bij je hebt gebruikt worden om jezelf te verdedigen, zoals sleutels of een pen.