Onlangs schreven we al over de meest voorkomende lichaamsklachten op kantoor. Naast pijn door langdurig zitten is echter ook stress een boosdoener van werk-ongemak. Stress komt vaker voor dan je wellicht denkt en kan zich uiten in vermoeidheidsklachten. Deze klachten kunnen zeer ernstig worden en zelfs eindigen in een burn out. Dat wil je natuurlijk voorkomen, maar hoe doe je dat? In dit artikel lees je tips.
Elke werkgever wil natuurlijk een gezond werkklimaat creeren. Een werkvloer waar werknemers zich op zo op hun gemak voelen dat ze het beste in zichtzelf bovenhalen. Het behoeft geen uitleg dat dit een positieve invloed heeft op de hoeveelheid werk die verzet wordt. Een goede sfeer is dus belangrijk.
Signalen van oververmoeidheid en overbelasting
Om te voorkomen dat medewerkers met een burn out thuis komen te zitten, is het belangrijk signalen van ernstige vermoeidheid te herkennen. Toegenomen ziekteverzuim of een personeelslid dat veel te veel uren maakt kunnen signalen zijn. Ook negativiteit of cynisme over het werk zijn redenen om het gesprek aan te gaan met de medewerker. Wellicht is er iets aan de hand?
Overbelasting
Heel simpel gezegd is overbelasting het gevolg van disbalans. Wanneer de hoeveelheid werk en taken van de werknemer groter worden dan de mogelijkheden om zijn of haar energielevel weer op te laden, ontstaat een negatief energieniveau.
Elk beroep heeft zijn eigen zwaarte van taken. Je kunt daarbij denken aan de moeilijkheidsgraad, de hoeveelheid en de tijd waarin het werk gedaan moet worden. Vergeet ook zeker de werkomgeving zelf niet: een brandend pand waarin een brandweerman zijn taken uitvoert, zorgt vanzelfsprekend voor meer stress dan een veilig kantoorpand.
Energiebronnen
De stress die een werknemer ervaart moet hij of zij ook weer kwijt kunnen. Er moeten dus voeldoende energiebronnen zijn. Hierbij kun je denken aan voldoende slapen, maar ook energiebronnen op de werkvloer. Kansen om zichzelf te ontwikkelen, het gevoel gewaardeerd te worden en fijn contact met collega’s bijvoorbeeld.
Voorkomen is altijd beter dan genezen, zeker met vermoeidheidsklachten. Herstellen van een burn out is namelijk een langdurig proces. Besteed dus aandacht aan je personeel. In een stressvolle werkomgeving zijn wellicht extra maatregelen nodig om te voorkomen dat je werknemers overbelast raken.