Het eerste wat een ondernemer zal doen wanneer diegene te maken heeft met wanbetalers is het inschakelen van een incassobureau, Zij zullen d.m.v. aanmaningen en belletjes proberen om alsnog de factuur betaald te laten krijgen, vaak werkt dit redelijk goed aangezien het een stuk dwingender overkomt dan wanneer de onderneming dit zelf doet. Mocht de wanbetaler dan nog steeds niet willen betalen dan kan er een deurwaarder ingeschakeld worden, wat doen hun precies? Een incassobureau uit Den Bosch legt uit wat een deurwaarder kan betekenen voor wanneer mensen nog steeds niet willen betalen.
Wat is een deurwaarder?
Een deurwaarder is een openbaar ambtenaar die als enige in Nederland wettelijk de bevoegdheid heeft om betalingen af te dwingen. Een deurwaarder kan ervoor zorgen dat de ondernemer het geld krijgt waar ze recht op hebben. Het kan voorkomen dat de rechter iemand verplicht om zijn facturen te betalen, wanneer de debiteur dit niet doet dan is een deurwaarder bij machte om iemand zijn vermogen, inkomen, roerende of onroerende zaken in beslag te nemen.
De bevoegdheden
De deurwaarder heeft dus wettelijke bevoegdheden gekregen om betalingen bij wanbetalers af te dwingen, hiermee willen ze ervoor zorgen dat aan alle financiële afspraken gehouden wordt. Zoals eerder vermeld heeft een deurwaarder op deze manier de bevoegdheid om beslag te leggen over zowel fysieke als financiële eigendommen van de wanbetaler. Als het gaan om huurachterstand, kan een deurwaarder overgaan tot ontruiming van de betreffende woning of pand. Hiermee kan een huurder zonder pardon met al zijn bezittingen op straat gezet worden, waardoor ze zelf moeten uitzoeken hoe het nu verder moet. Dit kan ook verregaande gevolgen hebben voor eventuele werknemers, zij hebben natuurlijk ook salarissen die betaald moet worden.
Opleiding tot deurwaarder
In Nederland is er eigenlijk maar één universiteit die gerechtigd is om een opleiding tot deurwaarder te geven, en dat is Hogeschool utrecht. Zei geven een HBO opleiding tot kandidaat-gerechtsdeurwaarder. Deze opleiding heeft als doel studenten op te leiden waarna ze zelfstandig rechtsgeldige ambtshandelingen kunnen en mogen verrichten en passend advies kunnen geven aan alle betrokken partijen en bij zaken die voorkomen op een gerechtsdeurwaarderskantoor. De opleiding tot kandidaat-gerechtsdeurwaarder duurt 3 jaar, hierna zijn ze in principe kandidaat-gerechtsdeurwaarder, echter moeten ze na die 3 jaar nog wel een stage van één jaar gedaan hebben, hierbij moeten ze onder de verantwoordelijkheid van een gerechtsdeurwaarder optreden. Als de stage eenmaal is afgerond, moet de kandidaat-gerechtsdeurwaarder nog 2 jaar deze werkzaamheden doorzetten, hierna kan een benoeming tot gerechtsdeurwaarder volgen.