Er zijn verschillende redenen te noemen waarom je op kantoor een kluis zou kunnen plaatsen. Misschien werk je met kostbare goederen, of met niet te vervangen documenten. Een kluis verhoogt in ieder geval je veiligheidsgevoel. De keuze voor het type kluis dat je koopt, is sterk afhankelijk van het gebruik. Een kluis kopen, is altijd maatwerk. Waar moet je rekening mee houden?
Hoe groot moet de kluis zijn?
Een postzegelhandelaar die er zijn kostbare verzameling in wil opbergen, heeft een grotere kluis nodig dan bijvoorbeeld een architect die slechts zijn data veilig wil stellen. Je moet het formaat dus afstemmen op het gebruik. Een beetje ‘op de groei kopen’ kan echter geen kwaad. Je kluis inruilen omdat hij niet meer voldoet, is meestal een prijzige aangelegenheid, vooral als hij ingemetseld is. Tweedehands zijn ze bovendien niet veel waard.
Brandwerendheid
Behalve tegen diefstal wil je natuurlijk je kostbaarheden ook beschermen tegen brand. Niet voor niets werd een kluis vroeger ook wel een brandkast genoemd. Er zijn normen voor de brandwerendheid opgesteld die doorgaans op iedere goede kluis staan. Vaak wordt een ‘P’ (van papier) of een ‘D’ (van data) vermeld. Het cijfer achter de ‘P’ of ‘D’ geeft aan in minuten hoelang de kluis je kostbaarheden beschermt tijdens brand.
Beveiliging van een kluis door beveiligers
Omdat je ten aller tijden je kluis wil bewaken dit mogelijk door professionele beveiligers of een gerenomeerd beveiligingsbedrijf dat gespecialiseerd is in objectbeveiliging. Door de juiste partijen hiervoor aan te schrijven kan je eenvoudig je kluis beveiligen met beveiligingsspecialist op locatie. Ontdek ook welke beveiliging inhuren mogelijkheden er in jouw regio te vinden zijn.
Verankeren of inbouwen
Een kluis is over het algemeen moeilijk open te breken. Als het dievengilde hem echter probleemloos onder de arm mee kan nemen, heb je er niet veel aan. Daarom is het belangrijk een kleine kluis goed aan de vloer of de wand te verankeren. Uiteraard is dit niet noodzakelijk als je kiest voor een model met een aanzienlijk gewicht. Daarnaast zijn er ook inbouwkluizen in de handel. Deze kluizen zijn ontworpen om in de muur ingemetseld te worden.
Het beheren van de sleutel of de code
Kluizen worden doorgaans geopend met een cijfercombinatie of een sleutel. Tegenwoordig zijn er zelfs biometrische kluizen in de handel die werken met je vingerafdruk. Het spreekt vanzelf dat je zorgvuldig omgaat met een code of sleutel. Een goede cijfercode moet eenvoudig te onthouden zijn, maar ook niet teveel voor de hand liggen. Een kluissleutel neem je het liefst iedere avond mee naar huis.
Verschillende types kluizen
In de loop der jaren zijn er kluizen op de markt gekomen voor uiteenlopende toepassingen:
- Datakluizen: een datakluis is speciaal ontworpen om memory sticks en externe harde schijven in op te slaan. Ze beschermen de inhoud tegen brand en diefstal. Vaak zijn ze ook waterbestendig.
- Laptopkluizen: de afmetingen van dit type kluis is afgestemd op het formaat van één of meerdere laptops.
- Wapenkluizen: een sportschutter is verplicht zijn wapens thuis (of op kantoor) achter slot en grendel te bewaren. Dit type kluis is bijna altijd voorzien van een apart afsluitbaar binnenvak waarin de munitie bewaard kan worden. Wapens en munitie dienen immers apart opgeborgen te worden.