Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) is belangrijker dan ooit tevoren. Steeds meer bedrijven investeren dan ook in duurzaam ondernemen. Net als in huishoudens wordt er steeds vaker afval gescheiden binnen bedrijven. Afval scheiden is een van de eerste stappen die je kunt zetten als je als organisatie wilt verduurzamen. Voor elk bedrijf is een goede afvalscheiding bewerkbaar, echter zijn er een aantal punten waarop je moet letten.
Lees verder voor handige tips om de afvalscheiding binnen je organisatie te verbeteren.
Creƫer een gezamenlijk doel
Je kan als werkgever natuurlijk wel een betere afvalscheiding binnen je organisatie willen, echter is het belangrijk om je medewerkers mee te krijgen in deze wens. Maak er daarom een gezamenlijk doel van. Stel een deadline waarop het afval op de werkvloer gescheiden moet worden en laat daar een beloning tegenover staan.
Voldoende afvalcontainers
Als bedrijf is het natuurlijk ontzettend belangrijk om over voldoende afvalcontainers te beschikken. Zit een afvalcontainer vol? Dan kiest een medewerker ervoor om het afval in een andere container te gooien, waardoor deze afvalstroom wordt vervuild. Zorg daarom altijd voor voldoende plek in de afvalcontainers.
Breng de afvalstromen in kaart
Voordat je aan de start gaat met het scheiden van afval is het belangrijk om een plan van aanpak te maken. Het is belangrijk om de afvalstromen in kaart te brengen, zodat je perfect weet welke afvalstromen je bedrijf produceert. Zo kan je voor elke afvalstroom voldoende containers regelen.
Beperk de hoeveelheid afval
Nog beter dan afval scheiden is natuurlijk het beperken van de hoeveelheid afval dat je bedrijf produceert. Als je duurzaam wilt ondernemen is het belangrijk om goed na te denken over het efficiƫnter laten verlopen van productieprocessen om de hoeveelheid afval te beperken.
Wist je dat afval scheiden wettelijk verplicht is?
In Nederland is het vanuit de digitale plannen overheid verplicht om als bedrijf afval te scheiden. Als bedrijf ben je in Nederland dus verplicht om afval direct bij de bron te scheiden. Bij veel bedrijven belandt er onnodig veel afval bij het restafval. Zo hoort bijvoorbeeld papier, karton, puin en folie niet bij het restafval. Als bedrijf kan je een boete ontvangen als afval niet bij de bron gescheiden wordt. De controle op het niet scheiden van afval wordt de laatste jaren steeds strenger.