Als ZZP’er heb je vast weleens meegemaakt dat een klant of opdrachtgever te laat hun factuur aan jou betaalt. In zulke situaties biedt factoring je een oplossing. Hierbij schakel je een derde partij in (een ‘factorbedrijf) die deze factuur in feite aan jou vooruit betaalt – in ruil voor een klein deel van het factuurbedrag. Dat werkt als volgt. Wanneer je een factuur wilt onderbrengen bij het factorbedrijf stuur je deze direct naar ze door. Het factorbedrijf keert een afgesproken percentage van de factuur vast aan jou uit, en wacht zelf op de betaling van de klant. Wanneer de klant dan betaalt houdt het factorbedrijf een deel van de factuur achter als onkosten en maakt de rest over aan jou.
Waarom kiezen voor factoring?
Voor ZZP’ers heeft het gebruiken van factoring dus een aantal voordelen. Zo krijg je direct (een deel van) het factuurbedrag tot je beschikking en ben je niet langer afhankelijk van de betaaltermijn van de opdrachtgever. Naast dat de financiële middelen dus direct tot je beschikking worden gesteld, scheelt het werken met een factorbedrijf ook veel gedoe. De meeste factorbedrijven kunnen namelijk het debiteurenbeheer van je overnemen. Dit houdt in dat je zelf geen (niet-declarabele) uren hoeft te steken in het achterna zitten van je klanten. Factorbedrijven zijn hierin gespecialiseerd dus je relaties zijn daar in goede handen. Bovendien draagt het factorbedrijf waarmee je werkt vaak het faillissementsrisico, waardoor je dus verzekerd bent wanneer je opdrachtgever niet betaalt.
Wat zijn de kosten van factoring?
De kosten van factoring worden meestal berekend aan de hand van een vast percentage op een factuurbedrag. De exacte hoogte hiervan hangt onder andere af van de hoogte van de factuur en het deel dat door het factorbedrijf direct wordt uitbetaald. Daarnaast worden de factoringkosten hoger naarmate de betalingstermijn van de klant langer wordt (want des te langer ‘leent’ het factorbedrijf jou het factuurbedrag).
Samenvattend kun je stellen dat factoring voor ZZP’ers een interessante alternatieve financieringsvorm kan zijn. Met de tussenkomst van een derde partij worden de facturen van je opdrachtgevers alvast aan je ‘vooruit betaald’, waardoor je dus direct beschikking krijgt over het factuurbedrag. Hiermee kun je direct verder met ondernemen, zonder op de betalingstermijn van je klanten te moeten wachten.