Heeft jouw werkgever tussen neus en lippen door laten weten dat jouw ontslag eraan zit te komen. Kies er dan voor om een vaststellingsovereenkomst op te stellen. Hierin zet je gemakkelijk diverse afspraken die zowel je werkgever als jij moeten goedkeuren. Hiermee voorkom je niet alleen dat je een conflict met je werkgever krijgt, maar geef je jezelf ook meer zekerheid. Natuurlijk begrijpen wij dat het opstellen van een vaststellingsovereenkomst niet iets is wat je dagelijks doet. Daarom vertellen wij je in deze blog alles dat je over deze ontslagregeling moet weten. Zo weet jij direct waar je aan toe bent!
Contract beëindigen met wederzijdse goedkeuring
Allereerst is het belangrijk om te weten wat een vaststellingsovereenkomst nou precies is. Eigenlijk is dit niets meer dan een contract waarmee zowel de werkgever als werknemer het dienstverband vrijwillig beëindigen. Dit gebeurt altijd met wederzijdse goedvinden. Dankzij de vaststellingsovereenkomst is het niet meer nodig om een ontslagprocedure te beginnen bij de kantonrechter of het UWV. Om ervoor te zorgen dat jij niet voor verrassingen komt te staan, worden er in dit contract de voorwaarden van ontslag vastgelegd. Hierdoor spreekt men ook wel van een beëindigingsovereenkomst.
Inhoud van een vaststellingsovereenkomst
Maar wat moet er nou precies in een vaststellingsovereenkomst komen te staan? Gelukkig bestaan hier tegenwoordig verschillende voorbeelden van, waardoor eigenlijk iedere beëindigingsovereenkomst hetzelfde format gebruikt. Hieronder zal ieder inhoudelijk onderdeel besproken worden. Zo weet jij precies hoe je een goede vaststellingsovereenkomst moet opstellen.
1. Inleiding
Op de eerste pagina staan de overwegingen en achtergronden die tot het contract hebben gezorgd. Het is belangrijk om hier veel aandacht aan te besteden aangezien deze informatie van belang is bij het aanvragen van een WW-uitkering. Daarnaast wordt hierin meestal aangegeven dat er een verschil van inzicht is of dat de desbetreffende functie komt te vervallen.
2. Vrijstelling van werk
Na het opstellen van de inleiding is het noodzakelijk om de vrijstelling van werk te benoemen. Normaal gesproken worden afspraken gemaakt over de invulling van de periode die nog over is tot de contractbeëindiging. Met een vrijstelling van werk spreek je wederzijds af dat je geen werkzaamheden meer gaat verrichten, maar wel je salaris behoudt. Dit komt ontzettend vaak voor wanneer er geen werk meer beschikbaar is of de verhoudingen ernstig zijn verstoord.
3. Ontslagvergoeding
Het belangrijkste van de vaststellingsovereenkomst is het bespreken van een ontslagvergoeding. Beide partijen zijn geheel vrij om zelf de hoogte hiervan te bepalen. Om dit tot stand te krijgen, zal je dus met jouw werkgever hierover moeten onderhandelen. Het is verstandig om hierbij advies te vragen van een juridisch loket. Zo weet jij zeker dat je een passende ontslagvergoeding krijgt.
4. Einddatum contract
Een ander belangrijk onderdeel van de beëindigingsovereenkomst is de einddatum van jouw contract. Het is hierbij gebruikelijk dat de minimale opzegtermijn wordt gehanteerd. Anders kan je namelijk geen WW-uitkering aanvragen. In enkele gevallen wordt er onderhandeld voor een latere einddatum. Dit is meestal het geval wanneer er nog overdracht van werkzaamheden moet plaatsvinden.
5. Eindafrekening
Zodra de vaststellingsovereenkomst door beide partijen is ondertekend, dan is het gebruikelijk dat de werkgever één maand na de einddatum de eindafrekening doet. Deze omvat het vakantiegeld en eventueel een eindejaarsuitkering. Daarnaast kunnen er afspraken worden gemaakt over het openstaande verlofsaldo, aandelenregelingen en een bonus.
Nu je weet wat een vaststellingsovereenkomst is en hoe je deze het beste kan opstellen, is het tijd om aan de slag te gaan. Ga langs een juridisch loket om advies in te winnen over bepaalde zaken als de einddatum en de ontslagvergoeding. Hiermee voorkom je een vergoeding accepteert waar je later spijt van gaat krijgen. Bovendien weet je direct waar je aan toe bent.