Bij het verhuren of verkopen van een pand is het opmeten van het bedrijfspand super belangrijk. Iedereen wil natuurlijk weten hoeveel bruto vloeroppervlak hij of zij kan gaan gebruiken. Het is ook voor jou handig want op basis van deze gegevens wordt de vraagprijs gebaseerd. Maar hoe meet je het bedrijfspand dan op? In dit artikel wordt het uitgelegd.
Het opmeten van een bedrijfspand
Voor het opmeten van een bedrijfspand kun je een specialist inschakelen. Dat is wel erg gemakkelijk maar als je wat geld wilt besparen kun je ook zelf een poging wagen. Dan moet je wel weten dat er verschillende meeteenheden zijn bij het opmeten van je pand. De belangrijkste eenheden worden in dit artikel op een rijtje gezet.
De BVO
Ten eerste heb je de BVO, oftewel Bruto Vloer Oppervlakte. Dit is de meest voorkomende eenheid. Wat het precies inhoudt? De BVO is de oppervlakte van een ruimte gemeten op vloerniveau. Er wordt dan gemeten langs de buitenomtrek van de opgaande scheidingsconstructies die de ruimten omhullen. Bij de BVO worden een aantal elementen van het pand niet meegenomen. Dit zijn de vide waarvan een oppervlakte groter dan 4,0 m2 meter moet zijn, open brand- of vluchttrappen die zich niet binnen het gebouw bevinden, VVO én gebouw gevonden binnenruimtes. Denk bij dat laatste aan bijvoorbeeld dakterrassen of balkons.
Veel bedrijfsmakelaars maken echter wel gebruik van de vloeroppervlakte van een bedrijfspand bij de advertenties. Dit staat dan los van de BVO. De verhuurbare vloeroppervlakte, VVO, is de oppervlakte van een ruimte die ook gemeten is op vloerniveau. Het verschil is echter dat deze tussen de opgaande scheidingsconstructie is gemeten die de ruimten omhullen vermeerderd met de glaslijncorrectie. Hier zijn ook een aantal uitzonderingen op.
De NVO
Dan heb je natuurlijk ook de netto vloeroppervlakte. Dit is de oppervlakte van een ruimte ook gemeten op vloerniveau. De NVO is tussen de begrenzende opgaande scheidingsconstructies van de afzonderlijke ruimtes. Bij de NVO horen niet de scheidingsconstructies tussen gebouwfuncties, de statische en niet statische bouwdelen, een vide die groter is dan 4,0 m², een TO en een vrijstaande kolom die groter is dan 0,5 m2. Het bruto oppervlak en het netto oppervlak zijn dus het belangrijkst voor het meten van een bedrijfspand en het kantoor hierin.
Wil jij het exacte oppervlak van je bedrijfspand weten? Laat dan een oppervlaktemeting door NEN Metingen volgens de NEN2580 normering uitvoeren.