Als jij een website hebt of laat maken, dan heb je een hostingcontract nodig en dedicated server hosting is dan één van de opties. Een host heeft een server en huurt hier een stukje van aan website eigenaren. Door meerdere websites op één server te zetten verdient de host geld en is jouw website online. Wil je je server niet delen met iemand anders, dan kies je voor dedicated server hosting. Hier lees je over wat dit is en of jij het nodig hebt.
Wat is dedicated server hosting?
Als je een website hebt dan staan er verschillende soorten hosting tot je beschikking. Dedicated server hosting is hier dan de meest exclusieve optie van. Bij de andere opties deel je een plek op de server, maar bij dedicated hosting is dit niet het geval. Je krijgt dan je eigen server, in een datacenter en betaalt hier dus ook de hoofdprijs voor. In plaats van de huur van een stukje, betaal je nu de huur voor een hele server. De host levert hier ook andere diensten bij, zoals een backup service, een 100% uptime belofte en een razendsnelle dataverbinding. Door een wat hogere prijs te betalen word je wel volledig in de watten gelegd.
Heb je dedicated hosting nodig?
Je kunt je misschien voorstellen dat een dergelijke opzet in sommige gevallen bijzonder handig kan zijn. Als jij bijvoorbeeld een grote website of meerdere websites hebt waarmee je dagelijks veel geld binnen brengt, dan is het essentieel dat deze altijd goed werken. Met een goed dedicated server hosting contract krijg je deze zekerheid. Het gebeurt weinig dat eigenaren van een nieuwe website direct overgaan op dedicated hosting. Eerst wordt er gekozen voor een standaard shared hosting contact, vervolgens stapt men over naar cloud hosting en als de website dan groter wordt en echt vaak bezocht wordt dan is het tijd om aan dedicated server hosting te gaan denken.
De voor- en nadelen
Als jij nog niet zeker weet of dedicated server hosting voor jou een uitkomst biedt, dan is het misschien handig om de voor- en nadelen tegen elkaar af te strepen. We hebben ze hier voor je op een rijtje gezet.
Voordelen dedicated hosting:
- De snelheid of veiligheid van jouw website wordt niet door andere gebruikers op de server beïnvloedt.
- Je server hangt in een datacenter met glasvezelkabels en noodstroom. Je website is altijd snel en kan dus eigenlijk niet uitvallen.
- De host biedt je allerlei andere diensten aan waarmee je nog meer zekerheid krijgt.
- Met een snelle website die altijd up is krijg je een betere SEO score van de zoekmachines en dat betekent meer verkeer (lees: omzet).
Nadelen dedicated hosting
Er zijn natuurlijk ook nadelen te noemen. Zo betaal je voor dedicated server hosting de huur van een volledige server en niet slechts van een plekje. Deze optie is dus duurder en dat terwijl je met cloud hosting veel van dezelfde voordelen krijgt. Daarnaast is het ook niet erg efficiënt, omdat de plek op de server niet optimaal wordt verdeeld. Daardoor is het niet de meest milieuvriendelijke oplossing. Lees ook meer over Voip!