Als huurder of verhuurder leef je altijd met een bepaalde onzekerheid. Wat als een huurder niet betaald, omdat de zaken slecht lopen? Wat als mijn verhuurder besluit dat ik mijn goedlopende zaak moet sluiten omdat hij andere plannen heeft met het pand? Of erger nog, wat als ik met mijn gezin uit huis moet? Het huurrecht is er dan om uitsluitsel te geven als een huurder en verhuurder er samen niet uit kunnen komen. Het huurrecht is opgesteld met de normale gang van zaken in het achterhoofd. Maar zoals iedereen weet is er momenteel niets normaals. Het Coronavirus heeft ervoor gezorgd dat onze samenleving in ieder geval voor een aantal maanden behoorlijk ontwricht is geraakt. Mogelijk heb je meegekregen dat dit er ook voor heeft gezorgd dat er voor huurders en verhuurders momenteel iets andere regels gelden. Wil je hier meer over weten? Lees dan dit artikel, waar we uitgebreider op dit onderwerp ingaan.
Het huurrecht tijdens het Coronavirus
Om de verspreiding van het Coronavirus zoveel mogelijk te controleren en te beperken, heeft de overheid bepaalde maatregelen aangekondigd die ervoor moeten zorgen dat mensen zo min mogelijk met anderen in aanraking komen. Voor veel ondernemers is dit een reden geweest om hun zaak tijdelijk te sluiten. Ook werknemers ondervinden problemen, denk aan uitzendkrachten die zomaar geen werk meer hebben en ook geen recht hebben op doorbetaling. Het zijn niet alleen de zaken die in de problemen raken, ook de normale man achter de zaak wordt persoonlijk geraakt. Maar hoe zit het nu dan met het huurrecht tijdens het Coronavirus? Wat wordt er gedaan om een totale chaos te voorkomen, nu het voor veel partijen steeds lastiger wordt om alle rekeningen te betalen?
Waar heeft de huurder recht op?
Wanneer je een pand huurt heb je als huurder momenteel geen geluk. Je krijgt geen geld binnen, maar bent wel een vast bedrag aan huur kwijt. Toch is er geen regeling die bepaald dat je recht hebt op huurkorting in dit geval. Hier is enkel sprake van wanneer de verhuurder aantoonbaar in gebreke is. Het Coronavirus en de getroffen maatregelen om het virus in te dammen zijn je verhuurder niet aan te rekenen, hij heeft als verhuurder dan ook gewoon recht op zijn inkomen. Maar je hebt uiteraard wel de mogelijkheid om hier met je verhuurder over in gesprek te gaan. Een verhuurder zal begrijpen dat de zaken momenteel stilliggen en hij is er uiteindelijk ook bij gebaat dat jij de rekening op lange termijn kunt blijven betalen. Neem contact met je huurder op om dit bespreekbaar te maken.
Voor woningcorporaties en andere verhuurders kunnen tijdelijke huurcontracten die aflopen in de periode tussen 1 april en 30 juni 2020 met een tot drie maanden verlengd worden als de huurder daarom vraagt. Deze spoedwet is voorgesteld door Minister van Veldhoven voor Milieu en Wonen. Indien de crisis langer duurt is het mogelijk om deze spoedwet te verlengen.
Juridische bijstand nodig? Schakel een expert in
Ben je door de huidige crisis in de problemen gekomen met het betalen van je huur, of heb je als verhuurder problemen met een huurder die niet kan of wil betalen? Schakel juridische bijstand in om advies te krijgen van ervaren en deskundige advocaten, zoals de advocaten van Advocatenkantoorphea.nl. Zij kunnen je helpen met het vinden van een passende oplossing voor jouw situatie.