Het opstellen van een noodplan van een bedrijf is direct betrokken bij de veiligheid van de medewerkers. Op zijn beurt is het, wanneer het goed voorbereid en uitgevoerd wordt, in staat om de schade veroorzaakt door een ongeval, zoals het ontstaan van een brand, tot een minimum te beperken.
Het is echter niet voldoende om een document met de titel “noodplan” op te stellen. Het is van essentieel belang dat er wordt geanticipeerd op maatregelen die noodzakelijkerwijs moeten worden genomen in geval van een noodsituatie. Dit kan met behulp van een BHV-cursus.
Wat is het noodplan?
De activiteit die door een bedrijf wordt ontwikkeld, evenals de plaats waar het bedrijf is gevestigd, kan verantwoordelijk zijn voor het bestaan van een of andere vorm van risico. Het bestaan van een ketel op het terrein van de organisatie brengt bijvoorbeeld een impliciet risico op een explosie met zich mee.
In die zin wordt de reeks maatregelen die voor, tijdens en na een noodsituatie moeten worden genomen en in documentvorm geconsolideerd, een noodplan genoemd. Het plan moet dus rekening houden met de bestaande mogelijkheden en het hele bedrijf voorbereiden op een noodgeval.
Op deze manier omvat het noodplan zowel de opleiding als de voorbereiding van het personeel op het omgaan met een ongeval en de middelen om dit te doen. Dit is bedoeld om grote schade te voorkomen, zoals vallen en paniek tijdens een evacuatie operatie van mensen uit een omheining.
Welke doelen moeten worden bereikt met het noodplan?
Voor elk soort risico moet een strategie worden vastgesteld. Maar over het algemeen zijn de doelstellingen van het plan in wezen hetzelfde.
Zo kan worden gesteld dat het centrale doel van het noodplan van een bedrijf is om de werknemers te laten zien wat er in een onverwachte situatie moet worden gedaan. Het toepassingsgebied ervan omvat echter verschillende doelstellingen waarvan de verwezenlijking noodzakelijk is en kan worden gerelateerd aan de verwezenlijking ervan:
– Het identificeren van de bestaande risico’s en situaties van kwetsbaarheid binnen en buiten de onderneming;
– Vermeld de acties die moeten worden ondernomen met betrekking tot de geïdentificeerde risico’s;
– Om medewerkers bewust te maken van de noodzaak tot voortdurende bijscholing;
– Bereid middelen en middelen voor op een noodsituatie;
– Beperk de mogelijke negatieve gevolgen van een ongeval;
– Zorg voor een veiligheidsniveau dat kan worden gehandhaafd.
Hoe te ontwerpen en te implementeren?
De uitwerking en uitvoering van het noodplan kan worden uitgevoerd op basis van een sequentieel stappenplan waarin de prioriteiten worden vastgelegd. De verantwoordelijkheid voor deze werkzaamheden ligt bij het Arbo personeel.
In ieder geval moeten binnen de variaties van elk bedrijfssegment in principe de volgende stappen worden overwogen.
1. Identificatie en analyse van bestaande kwetsbaarheden
2. Evaluatie van de middelen voor acties
3. Definitie van de activering van het noodplan van een bedrijf
4. Uitvoering van het plan