Een arbeidsdeskundig onderzoek laten uitvoeren, waarom en wanneer moet dat? Als een werknemer voor langere tijd uitvalt, dan is het zeer waarschijnlijk dat je een arbeidsdeskundige moet inschakelen. Deze deskundige op het gebied van arbeid en gezondheid voert onder andere een arbeidsdeskundig onderzoek uit. Lees hieronder waarom, hoe en wanneer.
Arbeidsdeskundig onderzoek, wat is dat?
Tijdens een arbeidsdeskundig kijkt een arbeidsdeskundig naar de situatie van de werknemer. Na het bekijken van de werkplek, een gesprek met werkgever en een gesprek met de werknemer wordt er een advies gegeven over de re-integratiemogelijkheden. Dit advies dat in het arbeidsdeskundig onderzoek rapport staat krijg je inzicht in de mogelijkheden. In een arbeidsdeskundig onderzoek staan altijd onderstaande punten:
- Kan de ziek werknemer het eigen werk weer uitvoeren?
- Zo niet, zijn er aanpassingen mogelijk? Denk bijvoorbeeld aan een betere werkplek.
- Als aanpassing niet mogelijk is, is er ander werk binnen de het bedrijf mogelijk?
- Mocht er geen werk binnen het bedrijf mogelijk zijn, dan wordt er gekeken naar de mogelijkheden bij een ander bedrijf. Dit wordt ook wel het tweede spoor genoemd.
Wanneer een arbeidsdeskundig onderzoek?
In de Arbowet wordt een arbeidsdeskundig onderzoek niet expliciet genoemd. Echter verplicht de wet werkgevers te onderzoeken hoe werknemers naar vermogen hun werkzaamheden kunnen blijven uitvoeren. In de praktijk wordt aan deze verplichting voldaan door een het laten uitvoeren van een arbeidsdeskundig onderzoek.
De meeste werkgevers kiezen ervoor om het onderzoek te laten uitvoeren tussen de 42e en 52e ziekteweek. In week 42 moet er namelijk een ziekmelding bij het UWV gedaan worden, dit is verplicht vanuit de Wet verbetering poortwachter. In deze periode is een arbeidsdeskundige inschakelen erg raadzaam. Mede doordat per ingang van het tweede verzuimjaar de wet verplicht de voortgang in de re-integratie wederom te beoordelen. Als werkgever mag je er ook eerder voor kiezen om een arbeidsdeskundige in te schakelen. In sommige gevallen kan dat beter zijn. Advies nodig? Vraag het ADXpert, dé specialist als het gaat om arbeidsdeskundig onderzoek!
Uitvoering van het arbeidsdeskundig onderzoek
Voor een arbeidsdeskundig onderzoek zal de deskundige samenwerken met de bedrijfsarts in kwestie. De arbeidsdeskundig zal altijd contact hebben met de werkgever en werknemer. Ook is het bezoeken van de werkplek een vast onderdeel van dit onderzoek. Een arbeidsdeskundige beschikt over de juiste kennis van werk, wet- en regelgeving, informatie van de bedrijfsarts en het bedrijf om een advies uit te brengen.