Developer is een begrip dat we steeds vaker terug zien komen als baan. Letterlijk vertaald naar het Nederlands, is het een ontwikkelaar, maar wat doen die nu precies. Je kan enorm veel dingen ontwikkelen en het is een erg vage term, dus dat gaan wij voor je uitzoeken.
Developen kan op veel gebieden, maar over het algemeen bevindt een developer zich in de software. Software developen valt binnen het vakgebied van informatietechnologie (it) en is dus redelijk technisch, we duiken nu verder in de verschillende soorten developer.
Front-end developer
De front-end developer heeft de belangrijke taak om de website of interface makkelijk te houden. Het gaat dus erg om de interactie van de mensen met de pagina. Je wilt namelijk dat iedereen, maar in het specifiek je doelgroep, goed met de pagina om kunnen gaan. Wat hier samenkomt, is design, technologie en programmeren, maar ook het weghalen van bugs. Bugs zijn fouten in de code voor het computerprogramma en dus essentieel om die eruit te halen, want anders geeft je code een error en kan de pagina niet gebruikt worden.
Back-end developer
De front-end van een website kan alleen bestaan als er een back-end onderdeel is. De back-end developer is verantwoordelijk voor alle data die nodig is om de website überhaupt te laten draaien. Back-end developers zijn vaak gespecialiseerd in een bepaalde code taal, zoals een java developer, die gespecialiseerd is in java. waarin de sites worden geschreven. Het kan opgedeeld worden in de database, de server en de applicatie. De front-end en back-end staan nauw met elkaar in contact.
App ontwikkelaar
Als derde hebben we een app ontwikkelaar, ook wel app developer genoemd. Het grootste verschil tussen de vorige twee developers en de app developer is dat dit specifiek is gericht op mobiele apparaten. Waar normaal web developen focust op laptops en computers, zijn apps voor mobiele telefoons en tablets bijvoorbeeld. Hier is zoals je misschien wel verwacht de interactie met de gebruiker mega belangrijk, omdat niet iedereen thuis is met deze moderne apparaten. Het is dus ook een relatief nieuwe tak van het developen waar nog erg veel te ontdekken is.
Samengevat is developen een technisch vakgebied binnen de informatietechnologie en hebben we laten zien wat je kan verwachten van een developer. Er zijn veel banen binnen deze sector en de stap is ook klein. Een bijbaan programmeren kan je bijvoorbeeld kiezen als opstapje en om te kijken of je geïnteresseerd bent in de wijde wereld van het programmeren.
Meer van dit soort blogs lezen? Klik dan hier.